Update onderzoek kunstgras

30 november 2016
N.a.v. de berichtgeving omtrent het rubbergranulaat en kunstgras in het nieuws de afgelopen dagen, heeft het bestuur van SV Geinoord besloten de resultaten van het RIVM af te wachten.
Onderstaand bericht heeft tot dit besluit bijgedragen.

image001.jpg@01D24A22UPDATE RUBBERGRANULAAT EN KUNSTGRAS N.A.V. NOS-JOURNAAL 28-11-2016
Gisteravond (zondag 27 november j.l.) is in de uitzending van het NOS-journaal om 20.00 uur een item behandeld over de mogelijke gezondheidsrisico’s van SBR-rubbergranulaat. In het item zijn enkele resultaten uit het onderzoek van de bandenbranche gepresenteerd en becommentarieerd door een toxicoloog. De uitzending wekt de indruk dat er nieuwe feiten zijn, maar deze zijn er niet.
Het nieuwsitem zorgt echter weer voor veel onrust bij verenigingen, omdat de uitkomsten van het onderzoek worden vergeleken met de consumentennorm voor chemische stoffen. Hierdoor wordt de norm voor chemische stoffen vaak overschreden. Voor rubbergranulaat geldt echter een andere norm.
Binnen zogenaamde REACH-verordeningen worden stoffen op basis van gebruik geclassificeerd. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen een voorwerp en een mengsel. Rubbergranulaat valt onder de categorie mengsels. Hiervoor geldt dus ook een andere norm. Meer informatie over REACH kunt u vinden op : https://echa.europa.eu/nl/regulations/reach/.
Geen wijziging van standpunt RIVM
Deze ochtend heeft Vereniging Sport en Gemeenten uitvoerig contact gehad met het RIVM. Het RIVM heeft geen aanleiding om haar advies te wijzigen. Namelijk dat er gewoon gesport kan worden op kunstgrasvelden met SBR-rubbergranulaat. Vereniging Sport en Gemeenten volgt het standpunt van het RIVM.
Medio december worden de uitkomsten van het RIVM-onderzoek verwacht. Wij adviseren gemeenten om dit officiële onderzoek af te wachten.
Afgelopen vrijdag heeft Vereniging Sport en Gemeenten een vragenlijst naar gemeenten gestuurd om specifiek zicht te krijgen op problemen en vraagstukken als gevolg van de discussie over SBR-rubbergranulaat. Zodra de resultaten bekend zijn en aanleiding geven u hierover te informeren, zult u nadere berichtgeving van ons ontvangen.

De familie wil haar dank betuigen nav het overlijden van Gerda Slot. De dankbetuiging is hier te zien Meer >

Return of the legends! Na de geslaagde derby-reünie van vorig jaar, georganiseerd door een oud B1-team van VVIJ, besloot Victor… Meer >

Op woensdagavond 26 juni 2019 vindt van 20.00 tot 22.00 uur de Algemene ledenvergadering plaats in de kantine van sv Geinoord.… Meer >

Utrechtse Eredivisionist geeft regionale amateurvoetbal een nieuwe boost. Met maar liefst 50 amateurclubs, waaronder SV Geinoord uit… Meer >