Protestactie afsluiting fietspad

09 september 2017 door Gerard van Vliet

Aan alle leden,

Namens de besturen van Vreeswijk en Geinoord heb ik afgelopen donderdag ingesproken voor de commissie ROM met als onderwerp “Afsluiting fietspad Parkhout complex”.

Ook de hockeyclub Nieuwegein die in 2024 naar de Parkhout zou moeten komen deelt onze mening in deze kwestie.

Hieronder het betoog. Dit betoog wordt ook aan alle leden van de gemeenteraad gestuurd en zal in de stuurgroep fusie/samenwerking Vreeswijk/Geinoord op 21 september worden behandeld.

Mochten er nog vragen zijn, op maandagavond van 19.30 -20.00 is in de bestuurskamer het bestuur beschikbaar om op alle vragen mbt Geinoord te antwoorden.

Namens het bestuur,

Hans van der Meijden

Geachte aanwezigen, Dank voor de mogelijkheid tot inspreken. Ik ben Hans van der Meijden, voorzitter van de sv Geinoord. Ik sta hier ook namens de voetbalvereniging Vreeswijk, Vreeswijk had ook graag willen inspreken maar hebben vandaag de begrafenis en vanavond de plechtigheid van Shawn Otong, de speler die vorige week is overleden op het sportveld. Tevens sta ik hier ook namens de hockeyclub Nieuwegein die onze mening ten volle deelt. Te samen vertegenwoordigen wij +/- 2500 leden, en ongeveer 5000 ouders, verzorgenden en sympathisanten. Dit betoog wordt dus breed gedragen in de Nieuwegeinse samenleving. De kern van dit betoog is dat wij u met klem willen verzoeken om de openstelling van het fietspad door het sportcomplex te sluiten en het alternatief, het fietspad langs de velden te gebruiken. In april 2016 is er door de gemeenteraad een voorstel goedgekeurd voor upgrading van het sportpark, met onder andere parkeergelegenheid en een fietspad. Dit fietspad was bedoeld als afscheiding tussen de voetbalvelden en de hockey velden, zonder kruisend verkeer. In november 2016 is er door de 4 partijen; gemeente, hockeyclub, VSV Vreeswijk en Geinoord besloten om de locaties te verplaatsen ivm toevoerwegen, logistiek, parkeren etc. Dit besluit is nooit teruggekoppeld naar de gemeenteraad ! Met de kennis van nu zou men nooit dit besluit met betrekking tot een fietspad tussen de velden hebben goedgekeurd ! Het gevolg van deze beslissing is dat het fietspad, initieel bedoeld als afscheiding tussen voetbal en hockey, nu dwars door de voetbalvelden en de toekomstige hockey velden heen loopt met alle gevolgen van dien. Wij hebben nu kinderen, spelers, leden, ouders, bezoekers die dit fietspad iedere dag vele malen moeten kruisen om van de kleedkamers naar de velden en vice versa te lopen om te voetballen en te trainen. Een onacceptabele situatie die gegarandeerd tot ongelukken gaat leiden. Er rijden fietsers, e-bikes, pedalecs, snorfietsen, scooters en brommers met hoge snelheid over het fietspad ! Wie neemt de verantwoordelijkheid als er een ongeluk gebeurt ? Als gemeente Nieuwegein en als besturen van de betrokken verenigingen moeten wij onze leden een veilige omgeving kunnen garanderen om te sporten. Ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun kinderen veilig zijn op ons sportcomplex ! Er is nu een extra onveilige situatie gecreëerd. En waarom moet er een fietspad door de velden en het sportcomplex ?? Langs de sportvelden ligt langs de Parkhout een bestaand hoogwaardig fietspad en langs de velden aan de tramkant ligt er ook al een voetpad/fietspad. Het alternatief is reeds aanwezig en levert geen enkel gevaar op voor onze kinderen en leden. Op Zoudenbalch in Utrecht, waar er ook een fietspad dwars door de trainingsvelden loopt, is er op 30 juni een bijna noodlottig ongeval gebeurd met een kind en een speler van FC Utrecht. Afgelopen zaterdag 2 september stond er pagina groot artikel in het AD/UN dat Nieuwegein onveilig is voor kinderen met betrekking tot verkeersongevallen. Wij scoren als gemeente Nieuwegein de hoogste ongevallen ratio van de regio Utrecht. Met de openstelling van het fietspad dwars door de voetbalvelden zal deze ratio zeker niet gaan dalen en alleen nog maar stijgen !! Dit moeten wij met z’n allen niet willen !! Wij, VSV Vreeswijk, Hockeyclub Nieuwegein en Geinoord willen geen fietspad die onze voetbalvelden en hockeyvelden doorkruist en wij zullen er alles aan doen om dit te bewerkstelligen. Wij zijn dit verplicht aan onze kinderen, spelers en leden die veilig moeten kunnen sporten !! Wij vertrouwen erop dat u niet zal wegkijken van dit grote probleem en zal besluiten om dit fietspad zo spoedig mogelijk te sluiten ! Dank voor uw aandacht.

Geinoord speelde vanmiddag de derby tegen IJFC uit IJsselstein. Op een redelijk gevuld sportpark Parkhout gingen beiden ploegen voor… Meer >

De gemeente Nieuwegein is bezig het sportpark Parkhout-Zandveld te vernieuwen. Het is de wens van de gemeente om de sportparken… Meer >

Soulaiman Akani is in de eerste maand van dit seizoen gekozen tot meest waardevolle speler door de trouwe supporters. Soulaiman kreeg… Meer >

EHBO & BLS / AED CURSUS