• Voorbeschouwing s.v. Geinoord - FC Breukelen.

  15 mrt 2023
 • Geinoord-Breukelen in teken van nostalgie
  Komende zaterdag staat het duel tussen Geinoord en FC Breukelen volop in het teken van de nostalgie. Om maar eens een voorbeeld te noemen: Daniel Kops, sinds twee weken weer terug in de selectie, was in de periode hiervoor ook topscorer van de club uit Breukelen, een pikante confrontatie derhalve. En wat te denken van trainers welke bij beide verenigingen actief waren als hoofdcoach. Zoals Michael van den Berg, nu in dienst bij de bezoekende club en Frans Schuitemaker die bij beide clubs op de bank hebben gezeten. En het feit dat s.v. Geinoord op het punt staat een fusieclub te worden als SV Parkhout terwijl dat in Breukelen sinds 2007 dat al een feit is sinds Nijenrodes en CSV Vitesse met elkaar fuseerden. En dan is er nog FC Breukelen-clubicoon Herman Schreurs die ook als assistent op Parkhout heeft gewerkt, en nu wekelijks een balletje trapt op ons sportpark bij de wandel voetballers. Voor mij is dit helemaal terug in de tijd. Geboren in de Engel de Ruyterstaat tegenover de ingang van het voormalige voetbalveld van Nijenrodes. Sinds 45 jaar ben ik woonachtig in Nieuwegein en heb Breukelen achter me gelaten. Wat rest zijn de herinneringen uit het verleden van de fusieclub. Zonder anderen tekort te doen wil ik een tweetal bijzondere voetballers uit het verleden van Nijenrodes en Geinoord voor het voetlicht halen. Bij de nieuwe fusieclub ontkom ik niet aan damesvoetballer Vera Pouw, welke in dit overzicht zeker niet mag ontbreken.

  Het rood-gele op zondag spelende Nijenrodes heeft meer bekende voetballers voortgebracht dan het groen-geel van zaterdag vereniging  Vitesse. De 82-jarige Henk van Laatum, morgen zeker aanwezig op ons sportpark, ging naar Elinkwijk in 1965 en kwam daarna uit voor Sittardia (het huidige Fortuna Sittard). Volgens de statistieken speelde hij 72 wedstrijden in het betaalde voetbal

  En dan na 45 jaar is er ook bij mij huidige vereniging een fusie aanstaande. vsv Vreeswijk en s.v. Geinoord Nieuwegein gaan binnenkort op een geheel gerenoveerd sportpark en voorzien van een modern toekomst bestendig clubgebouw annex kleedkamers, fuseren!!
  De weg die is afgelegd om tot hier te komen heeft ongeveer 10 jaar geduurd. Maar uiteindelijk zijn Vreeswijk en Geinoord er klaar voor.

  Aan de blauw-witte zijde van de toekomstige fusieclub s.v. Parkhout zijn ook een aantal spelers en een speelster in het betaalde voetbal terechtgekomen. Vsv Vreeswijk heeft het vrouwenvoetbal al meer dan 50 jaar binnen de vereniging. Zonder anderen tekort te doen is Vera Pouw met uitzondering de exponent van het vrouwenvoetbal in Nederland. De huidige bondscoach van Ierland heeft als speler en als bondscoach van het Nederlands dames voetbal, aan de wieg gestaan van wat het nu is. 

  En dan de rood-witte kant van s.v. Parkhout ontkom je niet aan Jan Groenendijk. Ook hier benadruk ik dat ik anderen niet tekort wil doen maar Jan was uniek. De geboren spits had voetballend mogelijk niet zoveel kwaliteiten maar was in de zestien kopsterk en trefzeker. Ook al via Elinkwijk kwam Jan terecht bij de kersverse fusieclub FC Utrecht (DOS, Velox en Elinkwijk). Deze 3 betaald voetbalclubs hadden het financieel erg moeilijk en bundelden in 1970 de krachten. Groenendijk scoorde het eerste competitiedoelpunt voor FC Utrecht, 0-1 in de kuip!! De wedsrijd werd overigens verloren met 4-1.

  Gerard van Vliet.

   

 • Zowel op de linker foto, Nijenrodes als de rechter foto Elinkwijk staat Henk van Laatum geheel links. Of dat toeval is ga ik hem zaterdag zeker vragen

 • In 2019 was Vera Pouw even terug op het oude nest in Nieuwegein waar zij een clinic gaf aan de jeugdafdeling dames van vsv Vreswijk. Begonnen al speelster bij Bredrodes kwam Pouw als snel bij het op hoog nieveau spelende Vreeswijk trecht. Via o.a. Puck in Deventer en Saestum im Zeist kwam zij bij het Nederlands dameselftsl terecht. Later is de 82 voudige international  Cum Laude als 1e vrouw afgestudeerd voor het diploma coach betaald voetbal

 • De linker foto komt vanuit het Geinoord archief waarin Jan vol bravoure zijn marktwaarde aanprijst. De rechter foto is van 15 maart 1970 waar hij voetbalt bij Elinkwijk. Het fragment is uit de wedstrijd tegen Volendam met keeper de Ruiter en verddiger Karregat. Helaas is Jan in 2014 op veel te jonge leeftijd al overleden.